De kaaiman


Midden in de nacht was ze haar bed uitgegaan, had zich aangekleed en was stilletjes het  huis uitgelopen en in de richting van de dierentuin gegaan.

De weg wist ze makkelijk te vinden overdag, maar nu, nu het donker was, zag alles er zo anders uit. Het leek wel of ze in een andere stad liep. Ze bleef dicht langs de huizen want als iemand haar zou zien, zo alleen midden in de nacht op straat, wist ze bijna zeker dat haar plan niet zou lukken.

Het kostte haar heel wat moeite om over het hoge hek bij de ingang van de dierentuin te klimmen en bij de afsprong van het hek bezeerde ze haar linkervoet. Even bleef ze op de grond zitten en de tranen sprongen in haar ogen, maar ze liet zich niet kennen, ze wist wat ze wilde en dus wat haar te doen stond.

De deur van het reptielenhuis zoefde geruisloos open en ze sloop naar binnen. Daar zag ze het hok al waar ze moest zijn. Ze trok de tuinhandschoenen van haar vader aan die ze in haar tas had meegenomen, klom over de metalen afrastering en keek spiedend in het rond. Daar zat hij, doodstil aan de rand van het water,  zoals altijd. Stapje voor stapje sloop ze dichterbij terwijl ze haar adem inhield. Toen ze vlakbij was, liet ze zich voorover op de kaaiman vallen, greep hem achter zijn kop en propte hem bliksemsnel in haar tas. Het koste haar moeite de spartelende staart er ook in te krijgen, maar uiteindelijk lukte het. Toen ze de tas dichtdeed merkte ze dat haar handen trilden. Ze haalde diep adem en sloop dezelfde weg terug naar de uitgang, terug naar huis.

Als ze de volgende ochtend de winkel binnen stapt is ze de enige klant. Daarop heeft ze gehoopt, want ze kan geen nieuwsgierige pottenkijkers gebruiken. De man achter de toonbank vraagt wat ze wenst.
Voorzichtig opent ze haar tas, haalt de kaaiman eruit, kijkt de man brutaal aan en zegt: “Hier wil ik graag een tas van laten maken.”

19 reacties

 1. Hihihi. Ik zie haar zo die kaaiman op de toonbank keilen. :p
  Geweldig dat je mee hebt gedaan Harme, wat mij betreft laat je je schrijfkunst er vaker op los. 😉 (Maar voel je vooral niet verplicht!)

  Geliked door 1 persoon

 2. Ahhhhhhh gosjjjjjj

  Uiteraard sta ik vierkant niet achter haar maar wel subliem geschreven!

  Leuk dat je toch meedoet ook al hou je niet zo van schrijfuitdagingen want dat levert een extra obstakel in de motivatie dus ook inspiratie!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.