Spinsels

Generatiekloven

Met iets van bewondering kan ik soms kijken naar vrouwen die, bijvoorbeeld in de trein, in mini spiegels of zelfs via de selfie-functie van hun smartphone, naar zichzelf kijken en daarin volledig kunnen opgaan. Ik vraag me dan af of ik, wanneer ik als vrouw geboren zou zijn, ook een liefdesverhouding met mijn spiegel opgebouwd zou hebben. Of misschien moet ik zeggen een haat-liefdeverhouding, want ik zie vrouwen ook wel eens naar zichzelf kijken met een blik die ik me herinner als de blik van de boze koningin uit het sprookje van Sneeuwwitje wanneer zij in haar “spiegeltje, spiegeltje aan de wand” keek en de spiegel haar vertelde dat ze niet langer de mooiste van het land was.

De spiegel is voor mij een gebruiksvoorwerp waar ik spaarzaam gebruik van maak. Niet dat ik iets tegen het fenomeen spiegels heb, maar het koekeloeren naar mezelf zit niet zo in mijn systeem. De keren dat ik dat wel doe is het voor mijn gevoel echt nodig voor het uitvoeren van bepaalde handelingen, zoals scheren en het onderhouden van mijn gebit. Omdat ik zo goed als kaal ben en het weinige hoofdhaar dat nog als een soort lauwerkrans rond mijn schedel groeit zo kort mogelijk houd, hoef ik ook daarvoor nauwelijks in de spiegel te kijken.

Maar hoe spaarzaam ik ook in spiegels kijk, toch ontgaat me niet dat er een zekere mate van verval bij mij plaatsvind. Ik zie ze steeds meer verschijnen op diverse plekken in mijn gezicht, mijn generatiekloven. In het begin waren ze er na een doorwaakte nacht en verdwenen na een keer goed te hebben geslapen vanzelf, maar naarmate de jaren voortschreden duurde de herstelwerkzaamheden van mijn gezicht langer. En nu is het al een hele tijd zo dat er meer rimpels bijkomen dan dat ze herstellen en verdwijnen.

Blij ben ik daar natuurlijk niet mee, maar die vraag is mij niet gesteld. Ze verschijnen als barsten in het ijs wanneer ik als jongen te vroeg het bevroren wateroppervlak betrad en de krakende scheuren als bliksemschichten alle kanten opschoten. Gelukkig blijft het kraken achterwege, of ik hoor het niet, want de kwaliteit van mijn gehoor rent ook al achteruit.

Dit bericht verschijnt gelijktijdig op de site “Hoe Ouderen Denken”.

Bron afbeelding: DeviantArt by TheCoreError

35 reacties op “Generatiekloven

 1. Pingback: Meer als omhulsel… | wakkersgedichten

 2. Lees de huid
  als het levensverhaal
  van de eigenaar
  Niet alles verloopt gladjes
  wn ook foutjes
  vallen soms niet
  te verstoppen
  Wees trots op
  sommige lidtekens
  Eelt op de handen
  een kerf op het voorhoofd
  Te hoog gegrepen
  waarom ook niet gelijk gebleven
  Met beide benen op de grond
  Zak niet door het ijs
  als de huid
  het gat in de hand
  niet langer dicht kan houden

  Geliked door 1 persoon

 3. we worden nu eenmaal niet bepaald mooier met de jaren. Toch ben ik blij dat ik er nog ben. Te nemen zoals ik er momenteel uitzie.

  Geliked door 1 persoon

 4. Tja die rimpels moeten we maar op de koop toe nemen. Ik kijk daarom alleen als het nodig is in de spiegel, geen tel langer dan noodzakelijk, want ik wil ze niet zien, eigenlijk.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben echt niet verknocht aan spiegel of selfiefunctie. En je hoeft niet oud te zijn voor rimpels ik heb er al zeker 10 jaar 1 en die wordt steeds dieper. En krijgt metgezellen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Soms spreek ik mezelf toe 😊 met een afsluitende knipoog.

  Geliked door 1 persoon

 7. Toevallig was ik deze ochtend bij de kapper. De lampen die daar op je hoofd schijnen maken iedere imperfectie en teken van veroudering nog duidelijker zichtbaar. ‘Kijk eens wat vaker in de spiegel van de kapper?’ Liever niet, ik word er niet gelukkig van.
  Thuis kijk ik ‘s morgens en ‘s avonds aandachtig in een vergrotende spiegel ivm mijn ochtend- en avondritueel. Dan hoort de spiegel er wel bij, dan geniet ik ervan. Een beetje wrijven, knijpen, smeren en tutten. Heerlijk.
  Overdag besteed ik er verder geen aandacht aan, tenzij ik toevallig een opvallende spiegel passeer in een toilet of zo, dan moet ik toch even naar mijzelf loeren.
  Zo zit het met mijn verhouding met de spiegel. Ik zou hem eerlijk gezegd dus niet echt kunnen missen. Groeten van een ijdeltuitje.

  Geliked door 2 people

 8. Dat laatste heeft moeder Natuur allemaal voorzien…. puur uit bescherming van onszelf. Leve het leven! 😊

  Geliked door 1 persoon

 9. héél mooi geschreven Harme!

  Geliked door 1 persoon

 10. Mooi stuk, Harme. Ik heb ook niets met spiegels, hoor. En toch ben ik vrouw.

  Geliked door 1 persoon

 11. op mijn spiegel staat “werk in uitvoering naar een karakteristieke kop”.

  Geliked door 1 persoon

 12. Het verouderingsproces verliopt bij iedereen weer anders.
  Maar karakteristieke trekken blijven altijd zichtbaar.

  Een spiegel gebruik ik niet.

  Maar mijn gezicht en ook mijn manier van lopen wordt door velen herkend.

  Vrolijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 13. Práát me der niet van, het verval!

  Geliked door 1 persoon

 14. Iedereen wil oud worden, maar weinigen willen het zijn. En rimpels zijn een trouwe metgezel, getuigen van levenservaring en wijsheid.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: