Kroki’s


Ik mag graag met krant of laptop in een café of iets dergelijks verblijven en daar het wereldnieuws tot mij nemen of mijn hersenspinsels toevertrouwen aan de digitale wereld, onder het genot van een koffie.

Sommige etablissementen zijn daar wat mij betreft meer geschikt voor dan anderen. Dan kan liggen aan de aan- of afwezigheid van muziek, muzieksoort en -volume, maar ook aan minder concrete zaken, zoals sfeer en het soort licht dat er heerst.

In het algemeen ben ik niet al te kritisch en kan me redelijk afsluiten voor omgevingsfactoren. Waar ik me echter niet voor kan afsluiten zijn de, vooral in Amsterdam veel gespotte, kroki’s.

Kroki’s of kroegkinderen zijn kinderen in de leeftijdscategorie dat ze nog niet alleen kunnen thuisblijven als moeder en/of vader zich richting café of kroeg begeeft, waar ze hebben afgesproken met andere bezitters van kroki’s, en dus worden meegenomen.

Bij aankomst in het café worden de kroki’s met een consumptie naar keuze aan een tafel gezet samen met de overige kroki’s waar ze zich bezig houden met meegenomen tablets of de smartphone van vader of moeder.

Het eerste half uur heb je geen kind aan de kroki’s, behalve dan dat ze geregeld door hun opvoeders worden gemaand het volume van de elektronica te temperen, waaraan meestal geen gehoor wordt gegeven.

Maar als de consumpties genuttigd zijn of over de tafel zijn omgestoten, verandert het beeld. Meestal komt er dan één van de wat oudere kroki’s op het idee om tikkertje of zoiets te gaan spelen. En let wel, dat gebeurt niet buiten, maar in het café, rennend en joelend tussen de tafels en stoelen door.

De eigenaren van de kroki’s hebben het te druk met hun consumpties en elkaar zodat niemand op het idee komt een eind te maken aan deze allesoverheersende bezigheid. Wanneer het eenmaal zover is, is het voor mij de tijd gekomen het etablissement te verlaten en thuis verder te gaan met dat waarmee ik bezig was.

Ja, ik weet. Ik ben een oude lul.

Bron afbeelding: Pinterest

27 gedachtes over “Kroki’s

 1. Oei, ik heb vast onder een steen gelegen (en ik lees nog wel de Onze Taal!), want ik heb volgens mij het woord ‘kroki’ nog nooit eerder gehoord. Ik heb zelf geen kroki denk ik, want mijn kind groeit op in een dorp met maar weinig kroegen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zou dit toch blijven doen…
  Laat ik nou denken
  dat kroki’s het moderne woord
  voor Kronkels was!
  Observeer de gasten
  hetbinnen en buiten gebeuren
  De consumptie,
  conversaties
  Karaktertrekjes
  manier van lopen
  Het gaan en vertrek
  Ga er een week zitten
  Je ontdekteen patroon
  Spreek niemand aan
  dan komt jou vooroordeel
  ter sprake
  Nee,
  het wordt jou interpretatie
  Dat verkoopt!

  Geliked door 1 persoon

   1. De hele maatschappij is heel erg veranderd. Dat zie je ook in de scholen.
    Tijdsgeesten komen en gaan.
    Wellicht én hopelijk heeft alles voor- en nadelen.
    Ik probeer niet te denken ‘in de goeie oude tijd’, hoewel het soms best wel lastig is 🙂

    Geliked door 1 persoon

 3. Wij mochten nooit wilde spelletjes in huis spelen, en zeker niet als we op visite waren. Ook mijn dochter heb ik dat altijd verboden. Op school, in de klas, moeten kinderen ook rustig zijn. Kinderen horen zich wel uit te leven, maar dan buiten, in de natuur, op het speelplein…
  Kroki’s… Ik had er nog nooit van gehoord. Ik maak me vooral zorgen over de kroki-ouders. Hopelijk zijn ze niet al te talrijk en nemen ze niet toe. Maar goed, op dat vlak ben ik hopeloos ouderwets. Dat zal ook niet meer veranderen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.