Sinds een week of twee heb ik veel pijn in mijn onderrug. Ik ken dat want met een dubbele hernia (lumbaal wervel 3-4 en 4-5) ben ik nooit pijnvrij. Maar sinds een paar weken is de pijn erger dan “gangbaar”. Dat gebeurt wel vaker. Een verkeerde beweging? Te zwaar getild? Wie zal het zeggen. De oorzaak is steeds moeilijk te achterhalen. Gelukkig weet ik dat het na een bepaalde periode weer teruggaat naar het niveau van alle dag.

Fysieke pijn is een raar fenomeen. Op het moment dat het er is kun je er volledig door in beslag worden genomen. Zaken die in het dagelijks leven belangrijk zijn kunnen door pijn worden gereduceerd tot onbelangrijke randverschijnselen. De interesse voor de omgeving daalt sterk. Pijn is een opdringerige klootzak.

Een raar fenomeen is dan ook dat wanneer de pijn afneemt, of zelfs helemaal verdwijnt, je snel vergeet hoe erg het is geweest. Hoe het je volledig in beslag nam en je er door werd belemmerd. En na een korte tijd sta je er niet meer bij stil dat het je ooit zo volledig in zijn ban heeft kunnen houden.

Pijn heeft geen herinnering en is daardoor totaal anders dan andere lichamelijke sensaties. Smaak, geur, geluid, het is allemaal opgeslagen in het geheugen en kan meestal op ieder willekeurig moment worden opgeroepen, maar voor pijn geldt dat niet. Wanneer je er met anderen over praat en duidelijk wilt maken hoe de pijn voelde, bemerk je al snel dat het slechts bij woorden blijft, bij het benoemen van de pijn.

Pijn wist bij vertrek zijn sporen. Maar op het moment dat die pijn terugkomt, er weer is in alle hevigheid, dan weet je direct weer hoe het was en denk je dit vergeet ik nooit meer.

Bron afbeelding: Pixabay