Pijn


Sinds een week of twee heb ik veel pijn in mijn onderrug. Ik ken dat want met een dubbele hernia (lumbaal wervel 3-4 en 4-5) ben ik nooit pijnvrij. Maar sinds een paar weken is de pijn erger dan “gangbaar”. Dat gebeurt wel vaker. Een verkeerde beweging? Te zwaar getild? Wie zal het zeggen. De oorzaak is steeds moeilijk te achterhalen. Gelukkig weet ik dat het na een bepaalde periode weer teruggaat naar het niveau van alle dag.

Fysieke pijn is een raar fenomeen. Op het moment dat het er is kun je er volledig door in beslag worden genomen. Zaken die in het dagelijks leven belangrijk zijn kunnen door pijn worden gereduceerd tot onbelangrijke randverschijnselen. De interesse voor de omgeving daalt sterk. Pijn is een opdringerige klootzak.

Een raar fenomeen is dan ook dat wanneer de pijn afneemt, of zelfs helemaal verdwijnt, je snel vergeet hoe erg het is geweest. Hoe het je volledig in beslag nam en je er door werd belemmerd. En na een korte tijd sta je er niet meer bij stil dat het je ooit zo volledig in zijn ban heeft kunnen houden.

Pijn heeft geen herinnering en is daardoor totaal anders dan andere lichamelijke sensaties. Smaak, geur, geluid, het is allemaal opgeslagen in het geheugen en kan meestal op ieder willekeurig moment worden opgeroepen, maar voor pijn geldt dat niet. Wanneer je er met anderen over praat en duidelijk wilt maken hoe de pijn voelde, bemerk je al snel dat het slechts bij woorden blijft, bij het benoemen van de pijn.

Pijn wist bij vertrek zijn sporen. Maar op het moment dat die pijn terugkomt, er weer is in alle hevigheid, dan weet je direct weer hoe het was en denk je dit vergeet ik nooit meer.

Bron afbeelding: Pixabay

16 reacties

  1. Mooi schrijven over iets dat vreselijk veel pijn kan doen, fysisch en dan vaak ook mentaal.

    Ik herken sterk het fenomeen in jouw woorden. Het is een voordeel van pijn dat je ‘vergeet’, anders zou ik nooit drie kinderen op de wereld hebben gezet 🙂
    En toch leerde ik in de loop van de vele jaren dat constante (lichtere) pijn ook kan wennen. Oef!

    Ik wens je veel beterschap, is een mens eigenlijk wel voorbestemd op rechtop te lopen??

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.