Bewustwording

Vallen, omlaag suizen, aan beide zijden loodrechte wanden. Zwart graniet, glimmend, vochtig koud graniet.
Geen enkele mogelijkheid om mezelf aan vast te klampen. Ik zou bang moeten zijn, maar het gekke is dat ik totaal geen angst voel.
Dan, een fractie van een seconde voor het te pletter slaan op de inktzwarte bodem, word ik met een schok wakker. Mijn nek knikt pijnlijk omlaag, kin op de borst.

Mijn ogen zijn in een reflex wijd open, maar ik zie niets. Totale duisternis om me heen. Ik sluit mijn ogen weer, druk ze krachtig dicht en haal een paar keer diep adem. Achter mijn gesloten oogleden ontstaan honderden lichtpuntjes die razendsnel imploderen en ruimte scheppen voor nieuwe lichtpuntjes die ook weer imploderen.

Ik zit rechtop met mijn rug tegen een koud onregelmatig oppervlak. mijn handen voelen kleverig en vochtig.
Dan dringen er geluiden tot me door. Het zacht suizen van de wind, de kreet van een beest ver weg, iets dat op dorre bladeren valt, het knetteren van een vuur, een menselijke kreun.

Een menselijke kreun?

Opnieuw open ik mijn ogen, langzamer nu als zonet bij de reflex.

Het is nog altijd donker om me heen, maar nu onderscheid ik wel verschillende zwart- en grijstonen. Langzaam, heel langzaam, alsof mijn hersenen mij willen laten wennen aan de situatie waarin ik verkeer en me willen behoeden voor een te grote schok, komen herinneringen terug. Beelden, flarden van geluiden, geuren.

En dan gebeurt het. In één klap, in één gruwelijk moment ben ik me weer bewust van mijn situatie, valt de angst die ik niet voelde toen ik in de put omlaag stortte, als een loodzware deken op me en verslindt me met huid en haar.

7 gedachten over “Bewustwording

  1. Wat spannend geschreven Harme. Ik zit te wachten op een vervolg. Blijkbaar interpreteer ik het slot van dit verhaal totaal anders dan wat ik in de vorige reacties lees. Maar dat is het voorrecht van de lezer én het schrijverstalent van de auteur.

    Liked by 1 persoon

  2. Een akelige ervaring met grote precisie geschreven; ik beleef het helemaal mee.
    “Valt de angst die ik niet voelde toen ik in de put omlaag stortte, als een loodzware deken op me.” Dat had ik ook na een nare ervaring. Die angst die op kwam zetten voor wat er niet was, maar had kunnen zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.