19 Maart

Van een afstandje keek ik naar haar. Ze stond op de voorplecht van de veerpont. Volledig in zichzelf gekeerd. Haar ogen gesloten, het hoofd licht achterover hellend, gezicht naar de zon gekeerd. Hoewel het nog fris was had ze haar winterjas losgeknoopt en haar shawl wat losser rond de hals getrokken.

Kijkend naar die vrouw ontstond er bij mij langzaam een déjà vu, het bekende gevoel dat je iets al eerder hebt meegemaakt. Meestal ontstaat een déjà vu door beelden, maar ik ervaar het soms ook door geuren en geluiden of een combinatie van deze.

Zonder al te veel het idee te willen wekken dat ik de vrouw aanstaarde, bleef ik vanuit mijn ooghoeken naar haar kijken. Wat triggerde bij mij het déjà vu gevoel? Was het de houding van het hoofd, het met gesloten ogen genieten van de warmte van de zon op het gezicht? Was het de opengeknoopte jas? De geluiden van het stampen van de motor van het schip, het opspattende water tegen de boeg? De geur van diesel?

Terwijl ik over deze zaken nadacht, schoof er over het beeld van de vrouw langzaam een ander beeld. Een zwart-wit foto van mijn moeder. Ze staat in de tuin op een vroege voorjaarsochtend. Aan haar voeten draagt ze de pantoffels van mijn vader. De ochtendjas heeft ze losjes om zich heengeslagen, haar gezicht naar de zon gewend, de zachte ochtendbries doet het haar licht bewegen.
Ik zag haar zo toen ik de tuin inrende om haar een kus te geven voordat ik naar school vertrok. Abrupt hield ik mijn pas in en bleef met ingehouden adem naar haar staan kijken. Naar dat onbereikbare en vervreemdende beeld.

En gisteren, daar op die veerpont, herinnerde ik mij dat ik toen, zo’n 60 jaar geleden, voor het eerst in mijn leven iets begreep van de betekenis van sterfelijkheid. Om iemand waarvan je houdt ooit voor altijd te moeten missen.

Harme van Kamp

10 reacties op ‘19 Maart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.