21 Maart

Veel mensen zullen bij bovenstaande datum direct denken aan de lente. De astronomische lente wel te verstaan, want de meteorologische lente begint al op 01 maart. Die gedachte dat de lente op 21 maart begint is overigens niet juist, want dit jaar is de lente begonnen op 20 maart om 22:58 uur.

Diegenen die mijn blog lezen weten inmiddels dat ik niet zo bezig ben met het fenomeen lente. Het is zeker niet mijn favoriete jaargetijde. Ik houd overigens wel erg van de zon en het zal mij niet snel warm genoeg zijn, maar euforisch worden van de lente is mij vreemd.

Toch kan ik niet om de datum van 21 maart heen. Je kunt bijna geen blog lezen, geen tijdschrift openslaan en geen reclame op tv bekijken of het heeft te maken met de komende en inmiddels dus gearriveerde lente. We zien lammetjes, bloemknoppen, vrolijke mensen op terrassen, nog meer vrolijke mensen op nog meer terrassen en ga zo maar door.

Door al die overdreven aandacht voor de op handen zijnde lente, zou je bijna vergeten dat er door de eeuwen heen op 21 maart ook andere belangrijke zaken zijn gebeurd.

Wisten jullie bijvoorbeeld dat op
21 maart 1685 Johan Sebastiaan Bach is overleden?
21 maart 2006 Twitter is opgericht?
21 maart 1945 Hannie Schaft werd gearresteerd terwijl ze verzetskranten wegbracht?
21 maart 1935 Perzië werd hernoemd tot Iran?
21 maart 1800 Paus Pius VII in Venetië werd gekroond?
21 maart 1942 het element 94 de naam plutonium heeft gekregen?
21 maart 1969 het Bloedbad in Sharpville plaatsvond?

Bij al die gebeurtenissen valt het begin van de lente bijna in het niet.

Hoe ik dit allemaal weet? Gelezen op Wikipedia. En het mooie is dat er voor iedere dag van het jaar zo’n pagina is. Kijk maar eens.

Bron afbeelding: Pinterest

Harme van Kamp

13 reacties op ‘21 Maart

 1. Tja, voor mij die lente is toch wel een dingetje. Als de koeien voor het eerst de wei ingaan, huppelend en dollend dat ze eindelijke weer mogen grazen. En als de krokussen en de narcissen boven de grond komen. Of de knoppen in de bomen op doorbreken staan. De bloesems. Die overheerlijke lentelucht. Enfin, ik ben zo’n lente adept, dat blijkt. Ik vind het geweldig. Het geeft mij altijd weer een gevoel van weer overnieuw beginnen. En het verwondert me ook altijd weer. Na die lange, grijze, meestal koude en natte periode begint de natuur verdorie gewoon weer opnieuw, alsof er niets aan de hand is geweest. Konden wij mensen zo maar telkens opnieuw beginnen. (Doen we natuurlijk ook, met onze kinderen en kleinkinderen, maar ieder jaar… ik teken ervoor!)

  Liked by 1 persoon

 2. Ik werd geboren in de lente, op een zonnige donderdag om 16.30 uur, maar daar kan ik mij niks meer van herinneren. Volgens een collega, die ook kleurconsulente is, ben ik meer een herfst- en wintertype. Dat kan kloppen, maar eigenlijk vind ik alle seizoenen mooi. Ik kan niet kiezen. Blij dat we in zo’n gevarieerd klimaat leven. Het voelt als reizen door de seizoenen.

  Liked by 1 persoon

  1. Ik houd ook van de wisseling van de seizoenen hoor, zou dat zeker niet willen missen. En het stukje was natuurlijk een beetje gechargeerd.
   Leuk dat jij jezelf een herfst- wintertype noemt.
   Dus binnenkort jarig? Hoop dat dat dan weer op zo’n zonnige lentedag is.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.