Hoeveel?

Er speelt de laatste dagen een irritante vraag door mijn hoofd. Het is geen vraag van danig belang en er zijn geen levens of grote geldbedragen mee gemoeid, maar hij blijft me bezig houden. Wellicht helpt het als ik mijn vraag hier deel, kan ik hem daarna uit mijn hoofd bannen. Zoiets als wanneer je ’s morgens wakker wordt met een liedje in je hoofd, dat vervolgens pas uit je kop is te krijgen door het een keer te horen en hardop mee te lallen.

Hier dan de vraag: Hoeveel tijd mag er verstrijken tussen twee blogberichten? Zijn daar regels voor? Afspraken over gemaakt misschien? Kun je jezelf een “blogger” noemen als je 1 stukje per maand of per kwartaal op je blog publiceert, of moet er dagelijks iets van je hand verschijnen om jezelf zo te presenteren?

Ben je een bakker als je een brood bakt, één brood per maand. Een geurend mooi knapperig volkoren brood, of één met krenten, rozijnen en spijs? Hoeveel broden moet je bakken om jezelf een bakker te mogen noemen?

Dezelfde vraag kun je jezelf natuurlijk stellen over allerhande andere professies. Ben je brandweerman als je ooit een binnenbrandje hebt geblust? Of hoe noem je jezelf na het plakken van een fietsband, een rijwielhersteller? Eén keer in mijn leven heb ik een vis gevangen. Een spartelende, blinkende zoetwatervis. Maar ga ik vanaf dat moment als visser door het leven?

Ik schrijf en heb een roman gepubliceerd, niet zo’n zwaarlijvig boek van ruim 800 pagina’s, maar toch. Schrijven doe ik bijna dagelijks, ik wil en misschien kan ik ook wel niet anders. Maar ben ik dan een schrijver? Mag ik mezelf met één roman van mijn hand op de boekenplank presenteren als schrijver?

Ik heb eens iemand horen beweren dat je jezelf pas bakker kunt noemen als je met het bakken van brood je dagelijks brood verdient. Duidelijk standpunt, maar of het klopt? Wat te doen met al die vrijwilligers die volkomen onbaatzuchtig werkzaam zijn in de gezondheidszorg of het onderwijs, om maar iets te noemen. Mogen die die geen naam hebben?

Mooie woorden allemaal van een zondagsblogger, maar de door mijn hoofd spelende vraag is er nog altijd niet mee beantwoord. Al moet ik wel toegeven dat door het schrijven van dit stukje de vraag plotseling iets triviaals en onbelangrijks heeft gekregen. Ik moet er nog maar eens goed over nadenken. Sorry dat ik jullie met mijn Spinsel heb lastig gevallen.

Maar nu ga ik eerst een koffie voor mezelf maken. Zo’n sterk geurend bakkie met een kleine schuimkraag er op. Dan kan ik mezelf in ieder geval voor een kort moment een Barista wanen.

Bron afbeelding: Pixabay

Harme van Kamp

14 reacties op ‘Hoeveel?

 1. Ik denk schrijvend. Oftewel het schrijven helpt me bij het denken. Daardoor zijn mijn blogs niet zo systematisch opgezet. Dat moeten de lezers maar voor lief nemen. Tegelijk helpt het schrijven me om mijn geheugen te ordenen en een aantal bezigheden bij te houden. Is dat dan niet te privé? Al te privé komt niet op mijn weblog en voor de rest moeten de lezers ook dat zelf maar bekijken. Het is immers geen verplichte kost. Op jouw vraag ‘hoe vaak’? Als je iets te melden hebt wat voor jezelf van belang is om te overdenken en voor minstens één ander persoon…

  Liked by 1 persoon

 2. Volgens mij ben je waar je goed in bent en soms zijn dat meerdere dingen. Ik noem mezelf webschrijver op mijn visitekaartje, maar ik naast mijn blogs, schrijf ik boeken (nou ja, een hele en een stukje van) en columns, vertaal soms teksten en publiceer zo nu en dan een verhaal in een tijdschrift. Vind ik allemaal even leuk om te doen en ik ben er -in ieder geval volgens mezelf- tamelijk goed in. Maar van (oorspronkelijk) beroep ben ik GZpsycholoog, net als ik ooit docente Nederlands (mijn eerste serieuze beroep) geweest ben en ambtelijk secretaris, secretaresse en baliemedewerkster bij de ABN (waar ik mijn werkzame leven mee begon). Bovendien ben ik nu ook nog eens gepensioneerd. Ben ik dus eigenlijk een pensionada.

  Een van de artsen bij de arbodienst waar ik lange tijd werkte, vond dat ik geen echte psycholoog was, omdat ik pas op latere leeftijd ben gaan studeren, terwijl hij daarentegen zijn vak als arts al sinds zijn studietijd uitoefende. Ik heb hem er hartelijk om uitgelachen.

  Volgens mij hoef je je brood niet te verdienen met het vak dat je uitoefent om jezelf zo te noemen. Mijn man was zijn hele leven een verdienstelijk beeldend kunstenaar, maar verdiende er zijn brood niet mee. Dat deed hij met zijn (ook op latere leeftijd verkregen) vak: klinisch psycholoog.

  En blogger, zeker zondagsblogger, kun je jezelf altijd wel noemen, denk ik, zolang je maar een blog hebt en soms, geregeld, af en toe, meer af dan toe, of zelfs een of twee keer per jaar, een berichtje plaatst. Dat bepaalt elke blogger helemaal voor zichzelf. Er zijn er die iedere dag wat posten, of iedere week, of elke maand. En andere, waaronder ik, doen dat heel onregelmatig. Er zijn tijden dat ik elke week iets post, maar ik heb ook maanden gehad dat er niets uit mijn handen kwam. Maar iedere keer als ik weer begon, kwamen de lezers terug.

  Dus, tja… de een zou het doen en de ander zou het laten…

  p.s. ik hoop dat je koffie smaakte 😉

  Liked by 2 people

 3. Ieder blogger kiest er zelf voor hoeveel en wat hij publiceert op zijn blog.
  Ik kies om ongeveer om de dag iets te publiceren.
  Heb ik het te druk of is de inspiratie leeg dan wacht ik totdat het weer zover is.
  Groetjes.

  Liked by 1 persoon

 4. Mooi stof om over na te denken. Ik weet het ook niet. ‘Ik schrijf’ volstaat, maar idd, ben je dan een schrijver. En de titel crimineel ben je dan vast eerder dan je lief is. Of:steeldief, zoals we vroeger zeiden. Dat hoefde je slechts één keer te doen om er jaren aan vast te zitten. Lekker nadenken, Harmt. Maakt ons penseurs…

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.