Mea Culpa

Ooit, ergens in de vorige eeuw, de juiste data kan ik niet achterhalen (is dat verdringing?), heb ik een aantal keer een grote misstap begaan. Tot nu toe heeft er nooit iemand ruchtbaarheid aan gegeven, maar dat kan van de ene op de andere dag veranderen. Ik voel het als het zwaard van Damocles boven mijn hoofd hangen. Het bezorgt mij slapeloze nachten en een gevoel van diepe schaamte en dat gevoel is na het lezen van de hype rond de Canadese president Trudeau, alleen maar toegenomen.

In mijn overmoedige onvolwassenheid heb ik mij namelijk een aantal keren zwart laten schminken en mij voorgedaan als de knecht van Sint Nicolaas, namelijk Zwarte Piet. En hoewel er toen van mij geen black-face video is gemaakt, zullen er ongetwijfeld ergens in oude schoenendozen of op stoffige zolders beelden rondslingeren in de vorm van foto’s, dia’s en 8mm film, die op ieder moment in de openbaarheid kunnen komen.

Daarom nu op voorhand alvast een welgemeend Mea Culpa, Mea Culpa, Mea Maxima Culpa.

Ik zal het echt nooit meer doen.

Bron afbeelding: Pinterest.

Harme van Kamp