Long time no see


Ik was er voor gewaarschuwd, maar dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Dat was natuurlijk naïef, ik had het internet er op kunnen “naslaan” en dan had ik ontdekt dat het “wel zo’n vaart zou kunnen lopen”. Nooit gedaan dus. Naïef, zei ik al. Misschien ook wel een beetje eigenwijs, zo van: “Dat zal mij heus niet overkomen.”

Op een ochtend was daar dan de mail. Geen onvriendelijk geschreven mail, maar wel zo duidelijk als het maar kan. Ik had het auteursrecht geschonden. En daarvoor zou ik financieel moeten opdraaien.

Het eerste dat ik heb gedaan was mijn site op privé zetten, sommigen zullen het ongetwijfeld hebben gemerkt. Vervolgens heb ik de betreffende foto van mijn blog en mijn computer verwijderd.

Om een lang verhaal kort te maken. Uiteindelijk moest ik alsnog een bedrag betalen voor de licentie die ik niet had gekocht toen ik de foto op deze blog gebruikte. De eventuele boete voor onder andere het schenden van het auteursrecht en de kosten die worden gemaakt om het auteursrecht te handhaven, werden mij door de schappelijke fotograaf kwijtgescholden.

Het was een harde leerschool. Maar ik heb geluk gehad dat ik deze man heb getroffen, anders had het voor mij nog wel eens raar kunnen aflopen.

Ik ga hier nu niemand waarschuwen, want iedere blogger weet, of hoort in ieder geval te weten, dat op de meeste foto’s die van het internet worden geplukt het auteursrecht van toepassing is.

Dus voor mij voortaan geen andere foto’s meer bij mijn schrijfsels dan die ik zelf heb genomen of die ik kan vinden op copyright vrije foto library.

24 gedachtes over “Long time no see

 1. heb me altijd verbaasd (ook tijdens het geven van blogworkshops kwam dit vaak voorbij) dat veel mensen denken dat internet een ballenbak is waar je gewoon foto’s kunt uit halen en kunt gebruiken. die foto’s zijn gemaakt door iemand anders, dus ja, wees er voorzichtig mee. vraag toestemming, zet hun naam erbij, anders lijkt het net alsof jij die foto hebt gemaakt. …

  Like

 2. Ik heb het als amateur fotoraaf ook meegemaakt en omdat dit een museum was heb ik ze flink laten betalen. Jij bent ‘maar’ een blogger dat is toch anders en ben dan ook blij dat je alleen voor de lage kosten op bent gedraaid.
  Mag ik je ook een tip geven? Je kan zelf prima foto’s make getuigen je tabblad, gebruik die foto’s. Als je hulp nodig hebt met bijvoorbeeld ene header op maat maken, mail je dan even? Dat heb ik namelijk echt zo gedaan en doe ik met plezier voor je.

  Like

   1. Oud gezegde Harme….door schade en schande wijs geworden!
    Ik heb ook maar facebook bijgewerkt want lenen voor het leven gaat ook niet meer op. Ook daar is een restrictie voor het plaatsen van bestaande foto’s.
    Onze generatie is een beetje van ach het zal wel loslopen maar altijd zuur om een boete te betalen voor wat dan ook!

    Like

   1. Op internet bij ‘afbeeldingen’ kan je ook bij ‘tools’ aanduiden dat je enkel de foto’s wil zien die vrij te gebruiken zijn, met of zonder aanpassingen zelfs.

    En Pixaby geeft ook foto’s die mogen worden gebruikt zonder auteursrechten.

    Geliked door 2 people

  1. WordPress heeft zelf ook een foto galerij die we zonder problemen kunnen gebruiken. Alle foto’s daarop zijn vrij van auteursrecht.
   Dank je voor je gezondheidwens, voor jou natuurlijk heel erg van hetzelfde Beatrice 🤗

   Geliked door 1 persoon

 3. Al een geluk dat je er goed vanaf bent gekomen.
  Het is zeker gevaarlijk om gewoon wat foto’s te nemen om bij een tekst te plaatsen. Zelf ook al een probleem mee gehad en nu kijk ik daar mee uit.
  Toch blij je terug te lezen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.