Ik was er voor gewaarschuwd, maar dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Dat was natuurlijk naïef, ik had het internet er op kunnen “naslaan” en dan had ik ontdekt dat het “wel zo’n vaart zou kunnen lopen”. Nooit gedaan dus. Naïef, zei ik al. Misschien ook wel een beetje eigenwijs, zo van: “Dat zal mij heus niet overkomen.”

Op een ochtend was daar dan de mail. Geen onvriendelijk geschreven mail, maar wel zo duidelijk als het maar kan. Ik had het auteursrecht geschonden. En daarvoor zou ik financieel moeten opdraaien.

Het eerste dat ik heb gedaan was mijn site op privé zetten, sommigen zullen het ongetwijfeld hebben gemerkt. Vervolgens heb ik de betreffende foto van mijn blog en mijn computer verwijderd.

Om een lang verhaal kort te maken. Uiteindelijk moest ik alsnog een bedrag betalen voor de licentie die ik niet had gekocht toen ik de foto op deze blog gebruikte. De eventuele boete voor onder andere het schenden van het auteursrecht en de kosten die worden gemaakt om het auteursrecht te handhaven, werden mij door de schappelijke fotograaf kwijtgescholden.

Het was een harde leerschool. Maar ik heb geluk gehad dat ik deze man heb getroffen, anders had het voor mij nog wel eens raar kunnen aflopen.

Ik ga hier nu niemand waarschuwen, want iedere blogger weet, of hoort in ieder geval te weten, dat op de meeste foto’s die van het internet worden geplukt het auteursrecht van toepassing is.

Dus voor mij voortaan geen andere foto’s meer bij mijn schrijfsels dan die ik zelf heb genomen of die ik kan vinden op copyright vrije foto library.