Woord van het jaar 2021


Anderhalvemetersamenleving is door de redactie van de Dikke Van Dale als het woord van het jaar 2020 gekozen. Logisch lijkt mij want 2020 ging echt nergens anders over. Veel van de twintig genomineerde woorden dit jaar hebben trouwens te maken met de gevolgen van de coronacrisis.

Sinds het jaar 2003 wordt er in Nederland een Woord van het jaar gekozen. Het woord dat in 2003 overigens als woord van het jaar werd gekozen was het woord Gamen. (Klik hier voor een overzicht van andere jaren.)

Van Dale omschrijft anderhalvemetersamenleving als een samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren, met name ter voorkoming van virusepidemieën.

Sinds gisteren circuleert er een nieuw woord in de media namelijk het woord: vaccinatievoordringers.

Ja u leest het goed en het betreft hier zorgmedewerkers die geen voorrang hebben bij de coronavaccinatie en zich toch laten vaccineren. Voordringers dus. Het gaat bijvoorbeeld om kantoor- en restaurantpersoneel van zorginstellingen.

VACCINATIEVOORDRINGER, voor mij nu al het woord van 2021.

Bron afbeelding: Pexels via WordPress