Lofzang op Lagertha


LET OP: Deze blog bevat spoilers

Toen ik over de serie Vikings hoorde, dacht ik in eerste instantie aan de zoveelste nieuwe vechtserie waar er al zoveel van zijn verschenen, maar toen ik er over ging lezen en op Netflix ging kijken, kwam ik direct in de ban van de serie en de vele interessante personages die er in voorkomen.

Er was echter één personage dat er voor mij uitsprong en waardoor ik de serie tot het einde toe ademloos heb gevolgd en dat was de rol van Lagertha, shield-maiden, Queen of Kattegat, en de eerste echtgenote van de hoofdpersoon, de legendarische Viking Ragnar Lothbrok. Ik genoot van de schoonheid en de kracht die deze vrouw in de serie uitstraalt.

Degenen die dit lezen en de serie Vikings hebben gezien, zullen mijn bewondering voor deze sterke en onafhankelijke vrouw zeker begrijpen, al zullen er ongetwijfeld ook mensen zijn die de serie te gewelddadig en te bloederig vinden. De vrouw achter Lagertha is de Canadese actrice Katheryn Winnick die deze rol subliem vertolkt.

Vikings is een Iers-Canadese Historische dramaserie uit 2013 gemaakt voor televisie. In Nederland heeft de serie zijn grote bekendheid gekregen via Netflix. Tot nu toe zijn er zes seizoenen beschikbaar. Van seizoen zes verschijnen er, na de reeds bestaande tien afleveringen, vanaf januari 2021 nog tien vervolgafleveringen te beginnen op Ziggo Movies & Series die iedere week een nieuwe aflevering beschikbaar stelt. Met deze tien afleveringen komt er een definitief einde aan de serie. Wanneer de afleveringen op Netflix beschikbaar komen is nog onbekend.

Betreurenswaardig is voor mij wel dat Lagertha in de zesde aflevering van seizoen zes sterft wanneer ze bij vergissing wordt gedood door Hvitsar, zoon van Ragnar Lothbrok en zijn tweede echtgenote Auslag, die tijdens een hallucinatie haar verward met Ivar the Boneless, en ik het dus zonder Lagertha zal moeten stellen in het resterende gedeelte van de serie. Maar ondanks dat zal het kijken naar Vikings de lock down en de op handen zijnde avondklok, in ieder geval voor mij iets meer dragelijk gaan maken.

Bron afbeelding: Pixabay