Lofzang op de schoonvader


De Diepe Betekenis
 
Ik sta wankelend aan de rand
van de Ware Diepe Betekenis
te staren of er een teken is
van de rare overkant,
 
en voel in mijn voeten de weeë lust
om die luchtzee maar in te springen.
De plons. De spreidende ringen.
Maar dit is geen kust.
 
Het is weer maandag vandaag.
We hebben het bed afgehaald,
weer een zakdoekje gevonden,
 
ik vraag ‘Koffie?’ zij zegt weer ‘Graag’,
en ik denk weer ‘Dit is bepaald
alweer niet mijn laatste seconde.
 
Leo Vroman (1915–2014)
uit: Nee, nog niet dood (2008)
uitgever: Querido

Vandaag viert mijn schoonvader zijn 91ste verjaardag. Een respectabele leeftijd van een respectabel mens. In verband met de Covid-19 pandemie en de RIVM-richtlijnen geen groot spektakel, maar zullen alleen zijn vier kinderen hem vandaag en morgen bezoeken en dat dan steeds een voor een.

Behalve dat mijn schoonvader een respectabel mens is, is hij ook een empathisch mens. Altijd geïnteresseerd in anderen en hun verhalen, of het nu over een paar nieuwe schoenen van zijn jongste kleinkind gaat of over het werk van zijn oudste dochter, immer is er de geïnteresseerde blik en de vragen ter verduidelijking. En dat niet slechts uit beleefdheid, maar uit werkelijke interesse in zijn medemensen en in dat wat er om hem heen plaatsvind.

Mijn schoonvader houdt van het leven, koestert het leven, maar schuwt de dood niet. Wanneer hij in zijn goede doen is kan hij er zelfs een voorzichtig grapje over maken. Maar zoals met bijna alles bij hem; Ne quid nimis definitie, alles met mate.

Mijn schoonvader is mijn lichtend voorbeeld, zowel qua leeftijd als op de manier waarop hij in het leven staat.