Lofzang op de doedoek


Ooit schreef ik een Lofzang op de Franse componist Armand Amar. De (film)muziek die hij componeert vind ik prachtig en weet me altijd te raken en dat komt niet in de laatste plaats door een instrument dat geregeld in zijn composities wordt gebruikt, de doedoek (ook duduk of doudouk).

De doedoek is een dubbelriet-blaasinstrument dat afkomstig is uit Armenië. Het instrument is gemaakt uit Armeens abrikozenhout, heeft een cilindrische boring en een groot dubbelriet, dat gamisj genoemd wordt en heel gevoelig is voor wisselingen in klimaat en luchtvochtigheid. Het instrument is geliefd om zijn melancholische, omfloerste en treurige klank.

De doedoek wordt vaak gebruikt in filmmuziek bij films die zich afspelen in het Midden Oosten of andere exotische plekken op de wereld.

Een bekende doedoekspeler is de Fransman van Armeense afkomst Lévon Minassian die nauw samenwerkt met de eerder genoemde Armand Aman, zoals bij het album Songs from a world apart dat verscheen in 2006.

Onderstaande YouTube video werd mij toegestuurd door iemand die mijn liefde voor de doedoek kent. In het filmpje zijn een aantal Georgische zangers te zien en te horen die de doedoek met hun stem nabootsen.