Oorverdovend


‘Hoor je die vogels? Dat is toch niet normaal in deze tijd van het jaar? Of wel? Weet jij het?’

Ik luister aandachtig. Mijn linkeroor in de richting vanwaar het geluid zou moeten komen. Maar hoe ik me ook inspan, waarbij ik zelfs mijn adem even inhoud, ik hoor niets anders dan het suizen in mijn oren dat ik altijd hoor sinds ik tinnitus heb.

Het is een raar idee dat sedert mijn gehoor is achteruit gegaan, ik zo goed als geen hoge tonen meer hoor. Dat vertelde de audicien mij laatst toen hij een gehoortest bij had afgenomen. Hij vertelde er ook nog bij dat correctie door middel van een hoorapparaat, in mijn geval, niet mogelijk was. Dat heeft tot gevolg dat ik een groot deel mis van wat er om mij heen aan geluid wordt geproduceerd. Soms lijkt me dat een zegen, maar in het geval van de fluitende en tjirpende vogels toch wel een gemis.

Het wordt pas echt vervelend wanneer ik de fietser die achter mij fietst en driftig rinkelt met zijn kleine, hoge tonen producerende fietsbel, niet hoor. Als de fietser mij op een gegeven moment dan eindelijk kan passeren, werpen sommigen van hen mij geïrriteerde of zelf vijandelijke blikken toe. In het begin riep ik nog wel eens: ‘sorry’ naar de gebogen rug, maar omdat daar vervolgens niet op werd gereageerd, laat ik dat tegenwoordig achterwege.

Vroeger fietste er in het dorp waar ik woonde een vrouw op een witgelakte fiets. Op haar achterspatbord prijkte een ovaal bord met twee zwarte letters, een S en een H, in het midden gescheiden door een dikke rode balk.

Een korte zoektocht op internet leert dat er tegenwoordig meerdere variaties op het genoemde bord bestaan, om aan de achteropkomende verkeersdeelnemer duidelijk te maken dat de eigenaar van de fiets met het bord slechthorend of zelf doof is.

Maar om nu met zo’n bord op mijn fiets te gaan rijden? Ik weet het niet…

4 gedachtes over “Oorverdovend

 1. Hoi Harm,

  Zo herkenbaar het gehoorverlies en de frustratie van de tinitus. Helaas ben ik hier ook al een tijd slachtoffer van. Vanmiddag voor de 2e keer de audicien op bezoek gehad met een ander gehoorapparaat. Was nog erger dan de 1e en met fluitende tonen (niet van de vogels) Hij werd zo ongedurig en zei het lijkt me beter om te stoppen en heeft alles weer meegenomen. Nu dus helaas verder met m’n ruis en het maar even laten rusten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Een zeer vervelende kwaal Harme. Ik wens je veel sterkte.

  Ik zag dit bordje onlangs voor het eerst achterop een scootmobiel en ik wist niet waarvoor het stond. Spontaan vroeg ik aan mijn echtgenoot ‘SH, welk land is dat?’ Hij was verbaasd dat ik het bordje voor slechthorenden nog nooit had gezien. Het was mij totaal onbekend.
  De omstaanders moeten dus wel weten waarvoor het staat, anders is het behoorlijk zinloos.
  PS: SH is de landcode van Sint-Helena.

  Geliked door 1 persoon

 3. Alle soorten aan gehoorondersteuning heb ik ontvangen.
  Toch gebruik ik het maar weinig.

  Steeds meer zoek ik de stilte.
  Langzaam leer ik leven met mijn slechthorend zijn.

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.