Winterzonnewende


Winterzonnewende

Vandaag, 21 december, is de kortste dag van het jaar. In Amsterdam duurt deze dag maar 7 uur, 40 minuten en 42 seconden en dat zal voor de rest van Nederland niet veel anders zijn.

Veel mensen in mijn omgeving zijn gevoelig voor de donkere dagen in deze tijd van het jaar. Ze zuchten en kreunen en zeggen meerdere malen per dag dat ze blij zullen zijn als het weer eerder licht wordt. Ik zelf heb daar niet zoveel last van, maar begrijp goed dat veel mensen behoefte hebben aan meer licht, bijvoorbeeld bij het opstaan.

Maar vandaag treft de winterzonnewende het Noordelijk halfrond en gaan we lichtere tijden tegemoet. Vanaf morgen krijgen we er alweer een paar seconden daglicht bij.

In de aanloop naar de zomerzonnewende – die in 2018 op het noordelijk halfrond plaatsvindt op 21 juni – worden de dagen per etmaal gemiddeld 3 minuten en 20 seconden langer. De eerste maanden gaat het niet snel, een paar seconden per dag, maar na de Equimox op 20 maart 2018 gaar het sneller, met wel 5 minuten per dag.

Dus volhouden mensen, ontsteek alle kaarsen die je in huis hebt en geniet van de langste nacht, want er komen betere tijden.

 

 


			

10 gedachtes over “Winterzonnewende

 1. Vandaag is voor mij het feest van de terugkeer van het Licht. Een goede reden om er op het Noordelijk Halfrond een vaste vrije dag van te maken. Met veel kaarsen in huis…
  Hier was het heel de dag mistig. Maar ik weet van m’n dochter dat het in Finland maar drie uur licht is. Waar klagen wij dan over?

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik ben niet op het strand geraakt… het was hier wat eng vandaag… Op 300 meter van ons huis werd gisterenavond een gezin gewelddadig overvallen in hun huis dat zeer afgelegen ligt. Er is geschoten en er waren twee gewonden (de buurman en één overvaller). De andere boef is nog voortvluchtig. Hij vluchtte te voet door de polder. Wij vermoeden dat hij zich schuilhoudt in een vakantiehuisje. Dat is niet zo moeilijk. Maar zeker weten doet niemand dus… Ik durfde niet echt alleen op pad door de mist. Je weet maar nooit. Hopelijk wordt hij snel gevat. De mist maakt het echter moeilijk. En dat op de kortste dag…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.