Winterzonnewende

Vandaag, 21 december, is de kortste dag van het jaar. In Amsterdam duurt deze dag maar 7 uur, 40 minuten en 42 seconden en dat zal voor de rest van Nederland niet veel anders zijn.

Veel mensen in mijn omgeving zijn gevoelig voor de donkere dagen in deze tijd van het jaar. Ze zuchten en kreunen en zeggen meerdere malen per dag dat ze blij zullen zijn als het weer eerder licht wordt. Ik zelf heb daar niet zoveel last van, maar begrijp goed dat veel mensen behoefte hebben aan meer licht, bijvoorbeeld bij het opstaan.

Maar vandaag treft de winterzonnewende het Noordelijk halfrond en gaan we lichtere tijden tegemoet. Vanaf morgen krijgen we er alweer een paar seconden daglicht bij.

In de aanloop naar de zomerzonnewende – die in 2018 op het noordelijk halfrond plaatsvindt op 21 juni – worden de dagen per etmaal gemiddeld 3 minuten en 20 seconden langer. De eerste maanden gaat het niet snel, een paar seconden per dag, maar na de Equimox op 20 maart 2018 gaar het sneller, met wel 5 minuten per dag.

Dus volhouden mensen, ontsteek alle kaarsen die je in huis hebt en geniet van de langste nacht, want er komen betere tijden.