Afgeplakte pagina’s


Stel je houdt een dagboek bij. Je schrijft er dagelijks je diepste geheimen in en soms zelfs nog meer dan dat. Dat doe je omdat je er van uitgaat dat jouw dagboek nooit door iemand anders dan door jou zelf gelezen zal worden.

Ik moet er niet aan denken dat mijn dagboeken openbaar zouden worden gemaakt. Dat iedereen die dat wil mijn diepste zielenroerselen kan lezen. Daar heb ik ze niet voor geschreven en ik zou daar dus ook nooit toestemming voor geven.

Toch gebeurde het met het dagboek van Anne Frank wel.

Anderen hebben voor haar beslist dat dit dagboek openbaar moest worden gemaakt. Men vond en vindt nog steeds dat het belangrijk is dat de hele wereld weet wat er in haar hoofd omging. En gezien de oplage van het boek wereldwijd is er veel, heel veel belangstelling voor.

Wat ik daar van vind is niet zo interessant. Het is gebeurd en ik moet bekennen dat ik het boek zelf ook heb gelezen. Al was het wel met gemengde gevoelens en voelde ik me vaak een voyeur. Ook vroeg ik me tijdens het lezen vaak af wat de schrijfster zelf zou vinden van het feit dat haar dagboek openbaar bezit is geworden.

Een retorische vraag natuurlijk, want nooit zal ik daar een antwoord op krijgen. Uiteindelijk kon ik, om verschillende redenen, vrede hebben met de gang van zaken.

Tot gisteren.

Toen hoorde ik namelijk via de media dat er blijkbaar twee pagina’s in het dagboek zaten die waren afgeplakt en dat deze nu, door middel van moderne technologieën, uiteindelijk waren ontcijferd. Twee pagina’s die door Anne Frank zelf ooit onleesbaar waren gemaakt om voor haar moverende redenen. Zij had er voor gekozen dat de twee pagina’s niet meer gezien zouden worden. Niet door haar zelf en al helemaal niet door anderen.

En nu zijn de pagina’s dus openbaar gemaakt. En ik merk dat er wat mij betreft in dit geval grenzen zijn overschreden. De grens van fatsoen en respect. Maar ook de grens van het recht privacy, waar we tegenwoordig onze mond zo vol van hebben, wordt hier met voeten getreden.

32 gedachtes over “Afgeplakte pagina’s

 1. Inmiddels heb ik via een artikel in de Volkskrant begrepen dat het afplakken een doelbewuste keuze is geweest van Anne. Dan moet je die keuze respecteren en niet achteraf alsnog deze bladzijden willen publiceren!

  Geliked door 1 persoon

 2. Zelf hou ik wel van boeken met diepste geheimen. Dat heeft voor mij dan niets met voyeurisme te maken maar met het feit dat die boeken wat te melden hebben. Diepste zieleroerselen. Het zou wat! Op straat ermee. Of naar de kopieermachine! haha

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik was net in Nederland toen het nieuws bekend raakte. Het stuitte me tegen de borst. Geschiedkundig zijn deze 2 pagina’s van generlei waarde, en dan nog… Ik heb het dagboek niet gelezen en zal het nu zeker nooit meer doen. Al zal niemand daar om malen.

  Geliked door 1 persoon

 4. “Ik beloof geheim te zullen houden wat mij bij het uitoefenen van mijn beroep als geheim ter ore komt of wat mij als geheim wordt toevertrouwd.” Een beroepsbelofte in de zorg. Hoe zit dat met auteurs en mensen die andermans werk raadplegen. Zou trouwens nog een interessante discussie kunnen zijn in het kader van de nieuwe Privacy Wet.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wij zullen nog weten wat privacy is maar volgens mij onze kinderen niet meer. Na 9/11 zijn al maatregelen getroffen die hierop wezen. Dit was vanuit het belang van de veiligheid maar politici kunnen daar zo een rekbaar begrip van maken dat ze er vanalles en nog wat mee verantwoorden. Lezers zijn echter geen politici en ik vind de publicatie van die pagina’s ook niet kunnen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik ben het helemaal met je eens. Een BNer die gehackt wordt kan en zal reageren maar diegenen die Anne kenden zal je minder horen fulmineren. Weet ook dat het dagboek waarover sprake een belangrijk werk is dat dierbaar is bij mensen die vechten tegen oorlog en racisme en dus voor sommigen een verheven status heeft. Maar idealen als vrede en verdraagzaamheid zijn voor mij ook nog steeds ondergeschikt aan privacy.

    Geliked door 1 persoon

 6. Ik snap je punt, maar deel je mening niet. Ze is allang niet meer onder ons en er wordt niemand mee beschadigd. Ik denk dat ze heel veel betekend heeft voor heel veel mensen, veel denkwerk heeft veroorzaakt, dat mensen (mede) dankzij haar een klein beetje een voorstelling hebben kunnen maken van hoe afschuwelijk die periode was.
  Dat overheerst bij mij.
  Een beetje zoals dieren in een dierentuin. Misschien zielig, maar ze hebben een zeer belangrijke educatieve rol.
  Maar dan anders, je snapt me wel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja ik snap je wel, maar we zijn het dus niet eens in deze.
   Ik denk trouwens wel dat mensen ook postuum nog beschadigd kunnen raken, zal niet de eerste keer zijn. Onlangs nog Lucebert. Hij merkt daar dan zelf niets meer van (ga ik van uit) maar zijn nalatenschap lijdt wel degelijk schade.

   Like

 7. Om de ‘voyeur’-reden die je al aankaart heb ik het dagboek nooit gelezen, laat staan dat ik nieuwsgierig ben naar Anne’s (met zorg) afgeplakte privé gedachten.. Als ze het zelf al niet aan kon zien/lezen, waarom zouden wij er dan wel plezier aan kunnen/mogen beleven? Een misselijke actie..

  Geliked door 1 persoon

  1. Anne ik trek het boetekleed aan. Had deze reactie wel gezien en gelezen (op mijn telefoon) maar nagelaten haar goed te keuren.
   Dat goedkeuren betrof alleen de handeling, jouw reactie kan mijn goedkeuring zeker krijgen!
   Hoop dat ik door deze nalatigheid niet gekickt wordt uit je favo lijst 😱

   Geliked door 2 people

 8. De wet van de privacy bestaat al lang niet meer.
  En spijtig dat deze bladeren dan toch nog het daglicht gezien hebben alhoewel Anne het helemaal niet wou misschien. Het zal wel een doel gehad hebben dat deze niet leesbaar waren.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.