Marginaal


Pas stelde iemand mij via een mail de vraag hoe oud ik me eigenlijk voel?

In eerste instantie wilde ik reageren met te zeggen dat ik me 70 jaar voel, maar toen ik er even over nadacht begreep ik dat dat geen bevredigend antwoord zou zijn en ik besloot eerst maar eens een tijdje over een antwoord na te denken alvorens te reageren.

Ik kreeg ook een vraag over de ondertitel van mijn blog, welke luidt: Marginale blogs van een 70-jarige. De vraag was wat hier precies wordt bedoeld met “marginaal”.

Marginaal staat hier in de betekenis van: “onbelangrijk” of “klein” maar ook in de betekenis van “zich op de grens bevindend” en dan bedoel ik op de grens van de ouderdom.

Nu hoor ik sommigen bijna denken: hoezo op de grens van de ouderdom, 70 jaar is toch gewoon oud?

Tja, misschien is dat wel zo, zeker als ik het bekijk vanuit het perspectief van mijn 8 jarige kleindochter, maar wanneer is iemand nu een oudere, of een babyboomer, onrendabele, senior, omroep Maxer, een bejaarde, zoals de leeftijdsgroep waarin ik verkeer ook nog wel eens wordt aangeduid? Wanneer is iemand objectief gezien oud?

Ik ken  mensen van tussen de 65- en 70 jaar die zichzelf heel oud vinden en zich ook zo gedragen, en ik ken er van eind 80 die daar totaal het tegenovergestelde van denken. Volgens mij is het dus een subjectief begrip, welke uitdrukking je er ook voor gebruikt. Wellicht komt de kreet: “Je bent zo oud als je je voelt” het dichtst in de buurt.

Als het antwoord hierop ja is, is er direct weer die vraag hoe oud ìk me dan wel voel?

Nou, dat verschilt nog wel eens. De ene dag voel ik me fysiek jonger en sterker dan de andere dag en ook rationeel kan mijn leeftijdsgevoel soms schommelen, maar om er een concrete leeftijd op te plakken..?

Het antwoord op de vraag hoe oud ik me voel moet ik dus schuldig blijven. Lijkt me ook niet echt relevant. Een marginaal probleem zal ik maar zeggen.

31 gedachtes over “Marginaal

 1. Erik Erikson schrijft over jouw (onze) leeftijd als ‘de late volwassenheid’. Hij heeft het dus helemaal niet over ouderen, bejaarden enz. Zelfs niet over 65 plussers. Ik voel mezelf niet oud, misschien ook niet omdat ik vooral met jonge mensen werk. Maar ik zal maar niet aan hen vragen hoe ze naar mij kijken. Als het bijvoorbeeld gaat om het begrijpen van internet, moderne telefoons en digitale schoolborden, dan kom ik voor hen echt uit het stenen tijdperk… En als een feestje laat wordt, dan haak ik vroegtijdig af. Voor mezelf ben ik niet oud, voor mijn omgeving waarschijnlijk wel…

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik voel me al jaren gewoon mezelf. Geen enkele moeite met mijn leeftijd. Ik sta er gewoon nooit bij stil. In tegenstelling tot mijn moeder die zevenentwintig is gebleven tot ik al hoog en breed op de middelbare school zat en dat echt niet meer kon. Daarna bleef ze sjoemelen met haar leeftijd. Niemand mocht bijvoorbeeld weten dat ze vijftig werd (waar wij ons niks van aantrokken overigens, want we hebben een knalfeest gegeven, wat ze toch wel leuk vond, al bleef ze tegen haar collega’s volhouden dat wij haar geboortejaar verkeerd hadden). Ze blondeerde tot op hoge leeftijd haar haar en zei telkens tegen mij en mijn negen jaar jongere zus dat ze niet snapte dat wij al zo jong grijs werden. Zij had namelijk nog steeds haar natuurlijke haarkleur (op haar zeventigste, ja hoor mam). Toen ze begon te dementeren en ontdekte dat ik zestig was geworden, ontlokte haar dat de wanhoopskreet: “Ben jij al zestig?!! Hoe oud ben ik dan wel niet?”

  En mijn ex-echtgenoot wilde destijds zijn dertigste zijn verjaardag niet vieren omdat 30 ‘zo oud klonk’. Nou was ik acht jaar jonger, dus misschien zat het daarin, want hij heeft nu een vriendin die 10 jaar ouder is en dat scheelt beduidend in zijn gevoel van ouderdom 😄.

  Maar ik moet zeggen dat ik me inderdaad ook de ene dag jonger voel dan de andere. Het kan verkeren.

  Like

  1. Het is inderdaad zo dat je aan je kinderen je leeftijd kan aflezen.
   Bijzonder verhaal over je moeder.
   In begrijp ik niet zo goed dat mensen zoveel waarde kunnen hechten aan hun werkelijke leeftijd.
   Bedankt voor je uitgebreide reactie.

   Like

 3. Ik ken iemand die als kind al oud leek qua gedragingen. Nu ze vijftig is, lijkt ze eindelijk gelukkig omdat haar geestelijk voelen eindelijk past bij haar lichaam. Haar vooruitzichten zijn goed: het kan alleen maar beter worden. Zij vindt ouder worden steeds leuker. Dergelijk verschijnsel fascineert me. Ook op school zie je wel vaker een kind met een ‘oude manier van doen.’ Niet gelukkig tussen andere speelse kinderen…

  Geliked door 1 persoon

 4. wanneer ben je oud? Als wijkagent fietste ik in 1977 door mijn wijkje in Amsterdam. Aan de waterkant zag ik 2 bejaarde mannen zitten vissen. Ik knoopte een praatje met de mannen aan, tijdens dit gesprek kwam een jongetje bij ons staan en zei; ik ben al heel oud” en stak een handje op met 5 vingers omhoog. Dag later fietste ik in mijn wijk en zag een groep mensen nogal druk doende, bij een auto staan. Bij de auto gekomen zag ik dat een kind was aangereden en was overleden en ik zag dat het jongetje van 5 jaar was. Hij was dus al erg oud. Dit kwam gisteren weer bij mij boven drijven naar aanleiding van jou stelling.

  Geliked door 1 persoon

 5. In mijn hoofd voel ik me nog regelmatig 18, maar mijn lichaam weigerd regelmatig bij de uitwerking van de plannen in mijn hoofd. ik hou het maar bij dat ik met mijn tijd mee moet gaan.

  Geliked door 2 people

 6. Als leeftijdgenoot kan ik mij herkennen in “De ene dag voel ik me fysiek jonger en sterker dan de andere dag en ook rationeel kan mijn leeftijdsgevoel soms schommelen”.
  ‘Hoe JONG voel jij je vandaag’ zou ik ook aan jou willen stellen Harm.
  Als ik die vraag aan mezelf stel dan is het antwoord: ‘ik voel mij vandaag jonger dan mijn leeftijd en doe er alles aan – wat binnen mijn mogelijkheden ligt – omdat vandaag zo te houden”.

  Geliked door 2 people

 7. Ik ben 62. Ooit las ik ergens dat 120 de maximale leeftijd is voor een mens. Ik ben dus zo’n beetje halverwege. Vaak voel ik mij jonger, veel jonger, alsof de tijd heeft stil gestaan. Maar dan merk ik aan kleine ongemakken dat ik toch echt ouder wordt.

  In dromen komt mijn verleden voorbij. Terwijl ik overdag idealen voor de toekomst probeer te verwezenlijken. Alsof er verschil is tussen dag en nacht?

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 3 people

 8. Ik kom deze vraag vaak tegen op pinterest tussen quotes. ‘How old would you be if you didn’t know how old you was?’ Het zet me ook altijd aan het denken. Bij mij verschilt het ook per dag of eigenlijk meer per periode. Maar hoe langer ik er bij stil sta, hoe meer ik erachter komt dat ik het eigenlijk niet weet.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.