Spinsels

Tintinnabuli

Arvo Pärt – Spiegel Im Spiegel – 1978

In de jaren 80 van de vorige eeuw kwam ik voor het eerst in aanraking met de muziek van Arvo Pärt en wel met het album Tabula Rasa (1977). Tot die tijd was de muziek van deze uit Estland afkomstige componist inderdaad een onbeschreven blad voor mij. Maar ik werd direct geraakt door deze muziek al wist ik toen niet helemaal waar ik het moest plaatsen qua genre. Ergens deed het mij denken aan de minimal music van de Amerikaanse componist Philip Glass, waar ik in die tijd een groot liefhebber van was, niet in de laatste plaats door de muziek die hij heeft gecomponeerd bij de documentaire Koyaanisqatsi, wat in die tijd een cultfilm was.

Door de jaren heen ben ik zijn muziek, wat inmiddels een groot oeuvre omvat, blijven volgen. Het gevoel van niet weten waar zijn muziek onder te brengen is altijd gebleven. Zelf noemt hij zijn muziek tintinnabuli wat zoiets betekent als klokjes of kleine bellen (van het Latijn tintinnabulum), muziek die klinkt als het geluid van bellen of klokken. Deze muziek wordt gekenmerkt door simpele harmonieën, vaak ook door enkele noten of drieklanken die volgens de componist als bellen klinken. Het eerste stuk waarin hij van deze techniek gebruikmaakte is Für Alina, een pianowerk uit 1976.

Blij verrast was ik dan ook toen er een documentaire in de bioscopen ging draaien met als titel: Het Pärt Gevoel -het universum van Arvo Pärt-. Natuurlijk heb ik de documentaire gezien en ik heb genoten van de muziek en van de inmiddels 83 jaar oude mens Pärt. Door deze documentaire is mijn vraag waar deze muziek ondergebracht zou moeten worden, niet beantwoord. Maar wat wel is gebeurd is dat die vraag voor mij niet langer relevant is. Mijn Arvo Pärt gevoel is zoals het is en hoeft niet in een vakje te worden geplaatst. De muziek van Arvo Pärt is voor mij uniek, boeiend en van een onaardse schoonheid.

Klik HIER voor de officiële website van het Arvo Pärt Centre met veel informatie en muziek.

Bron foto van Arvo Pärt: Pinterest

13 reacties op “Tintinnabuli

 1. Ik hou erg van ambient. Dat is dit duidelijk voor mij. Ik vind de tonen zelf te zwaar klinken. Maar goed, ik ben dan ook erg van de chill.

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel bijzonder, die muziekstukken van Arvo Pärt. Dank voor de link!

  Geliked door 1 persoon

 3. Bijzonder mooie muziek…Het zet mijn hoofd in beweging. Ik las pas dat hij bij de “The God Squad” zou horen. Waarom in een hokje plaatsen?

  Like

 4. Hier wordt zijn muziek vaak gedraaid, ook Philip Glass. De documentaire lijkt me heel mooi. Weer iets om later te bekijken wanneer het wordt uitgezonden op t.v. …

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar de muziek is stemmig en ontroert.

  Geliked door 1 persoon

 6. Die naam zie me niets tot nu. Muziek om lekker bij te ontspannen.

  Geliked door 1 persoon

 7. voor mij een aangename kennismaking Harme. dank-je-wel.

  Geliked door 1 persoon

 8. Raakt me steeds diep, dank Harme!

  Geliked door 1 persoon

 9. Een bijzondere componist met bijzondere muziek. De stukken die ik tot nu toe van hem gehoord heb vind ik vaak of mooi of bijzonder maar ken nog lang niet alles van hem. Er valt dus nog wel wat te ontdekken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: