Het aantal digitale foto’s dat wereldwijd per dag wordt genomen en online wordt gezet via de sociale media, neemt nog altijd toe. Vorige jaar zijn er meer dan 3 biljoen foto’s online gedeeld of opgeslagen. En het einde van de groei in nog niet in zicht.

Hoewel ik zelf weinig foto’s online deel, maak ik wel geregeld foto’s. Had ik vroeger een echte analoge camera, zoals een Practica en Pentax (loodzwaar!) en later een Canon, tegenwoordig gebruik ik alleen nog maar mijn smartphone om digitaal te fotograferen.

Ik vind het een groot voordeel dat ik altijd mijn camera bij de hand heb, zonder dat ik met grote tassen moet sjouwen. Het nadeel is natuurlijk dat ik veel minder technische mogelijkheden tot mijn beschikking heb . Maar dat neem ik op de koop toe, mede omdat de drive om te fotograferen bij mij de laatste jaren significant is afgenomen.

In de loop van de jaren heb ik aardig wat foto’s verzameld, zelfs heb ik nog een flink aantal dozen met dia’s staan. Foto’s waarvan ik me al heel lang voorneem deze eens te gaan ordenen, organiseren en de dia’s te digitaliseren. Inderdaad, het is nu een onoverzichtelijke puinhoop. Maar de tijd om dat te doen ontbreekt volledig of heeft toch niet mijn prioriteit, dus zal het waarschijnlijk wel bij het voornemen blijven.

Ik heb het plan opgevat om zo af en toe op deze blog eens een foto uit deze warboel te delen en daarbij een kort stukje over de opname te schrijven. Het zullen geen foto’s worden van architectonische hoogstandjes, lievelingshuisdieren of macro opnamen van bloemen. Het zullen uitsluitend foto’s zijn waar “de mens” het middelpunt van is.

Of het nu direct weer een heel project moet worden, met nummering en al, en hoeveel foto’s ik zal gaan delen wil ik graag nog in het midden laten. Ik zie wel.

En dan hier de eerste.

IMG_8255 (2013_01_21 12_55_35 UTC)

Deze foto is genomen november 2012 in India in de hoofdstad New Delhi. Het is een chai-verkoper die je in India overal kunt aantreffen. Chai (of thee) wordt in India veelvuldig gedronken en je kunt het zeker de nationale drank noemen. Indiase Masala Chai is gemaakt van zwarte thee met een mix van kruiden en specerijen zoals kardemom, kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel, zwarte peper en altijd met melk en veel suiker. Het zetten gaat gepaard met het overgieten en zeven van de chai in pannen of kommen om het uiteindelijk in een grote metalen theepot te gieten. Dan pas is de chai klaar voor gebruik.

Het is een drankje waar ik in het begin even aan moest wennen, maar daarna niet meer was weg te denken als dorstlesser tijdens bijvoorbeeld de lange bus- en treinreizen. Liters moet ik er van hebben gedronken.

In Nederland heb ik het ook wel eens gekocht en ook zelf gemaakt, maar hier smaakt het lang niet zo lekker. Het is als met Sangria in Spanje, Pastiche in Parijs en de Vinho Verde in Portugal. Die drankjes moet je ter plekke drinken.

Bron uitgelichte afbeelding: Pixabay